Zamieszczone przez Miet
VW T4- jaka jest różnica między 2.5TDI 88KM, a 2.5TDI 102KM
Zwiń
X
-
VW T4- jaka jest różnica między 2.5TDI 88KM, a 2.5TDI 102KM
Chciałbym się dowiedzieć jakie są technicze różnice pomiędzy tymi silnikami oprócz tego, że silnik AJT nie posiada intercoolera, który podobno można bezproblemowo założyć.
Interesuje mnie również sprawa ewentualnego podniesienia mocy w silniku AJT do 102KM albo wiecej bo podejrzewam, że samo dołożenie intercoolera nie daje tych dodatkowych 14KM
Czy podniesieni mocy silnika AJT o tych kilkanascie koni znacząco wpłynie na jego żywotność i podzespoły zakładając, ze auto ma nalatane prawie 260kkm i, że jest to realny przebieg.
Ogólnie czytałem, że 2.5TDI R5 to bardzo udana jednostka i jedna z najlepszych jednostek VW więc wydaje mi się, że taki przebieg to jego mniejsza połowa życia.
Mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie mi odp. bo w necie niewiele na ten temat znalazłem i ogólnie mało jest 2.5TDI AJT na sprzedaż.
-
-
Hmm. Jesli tak jest to mysle, ze chyba trzeba sie rozejrzec za jakims ic i zrobic jakis niewielki czip bo auto przy malych predkosciach ciagnie troche slabiej niz moja OI AGR ale np. wyprzedzanie od 70km/h w gore to juz ciezka sprawa :twisted:
Kiedys sie przejechalem 2.5TDI 102KM to troche sie zdziwilem jaki ma ciag gdy turbo zaskoczylo
Tylko z tego co wiem to wersja 88KM jest na rynku od 98roku :roll:
Komentarz
-
-
Jeśli zastanawiasz się nad kupnem, to radziłbym Ci szukanie 1.9TDI. W firmie mojego wujka prawie wszystkie dostawczaki to T4. I w tych autach 1.9TDI jeździ bezawaryjnie, natomiast 2.5TDI potrafi czasem zawieść... Tak samo w T5: 2.5TDI w Multivanie (służbówce mojego wuja) nie jest bezawaryjne, poza tym pali 2-3l więcej, niż poprzedni zawirusowany T4 Mixt 1.9TDI, a przy okazji jest sporo słabsze...
Komentarz
-
-
Ja jednak polecam 2.5 TDI. Nie bez powodu własnie rzędowa piątka a nie 2.5 V6 trafilo do samochodów VW w rajdzie dakarPrzy aucie ważącym pod 2t (załadowane więcej) dodatkowy cylinder i większa pojemność będą napewno na plus. T4 to typowy wół roboczy więc robienie programu w 1.9 TDI nie ma dla mnie za bardzo sensu. 2.5 powinien się odwdzieczyć dlugą i bezproblemową eksploatacją. Pozdrawiam!
Komentarz
-
-
tylko 2.5 TDI R5 102 KM w T4 to milion kilometrów robiniezawodna konstrukcja co jedyne droższy rozrząd bo tam masz paski do wymiany po dwóch stronach ale odwdzięczy ci się niezawodna pracą.
ten sam silnik masz też w LT 2.5 TDI R5 tam masz 109 KM.
W niektórych rocznikach wiem że coś było ze skrzynią a dokładnie z łożyskiem ale to musisz poczytać w jakich rocznikach bo niepamiętam.
[ Dodano: Sro 14 Kwi, 10 12:29 ]
Zamieszczone przez Agamek12Tak samo w T5: 2.5TDI
T4 to typowy muł roboczy.
Co do silnika spotykane w osobówkach audi czy vw 2.5 TDI V6 to tylko silniki wyprodukowane po 2001 roku
[ Dodano: Sro 14 Kwi, 10 12:34 ]
Dobry silnik ale słabszy w T4 to jeszcze 2.4 Diesel też daje wiele radości i tak samo robi duże przebiegi.[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
djczas, wiesz dokładnie nie wiem ale sam ostatnio u siebie w pracy odkupiłem T4 2.5 TDI i niektórzy mechanicy nie chcieli się do tego zabrać bo trzeba pasek ściągnąć rozrząd z jednej strony silnika + jakiś pasek z drogiej strony silnika itd. w końcu znalazłem poleconego który się na tym znał i podszedł fachowo , także nie każdy umie.
Zresztą ten silnik z tego co wiem był w Volvo jak się nie mylę.[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
tylko 2.5TDI !!!
Zamieszczone przez Agamek12Jeśli zastanawiasz się nad kupnem, to radziłbym Ci szukanie 1.9TDI. W firmie mojego wujka prawie wszystkie dostawczaki to T4. I w tych autach 1.9TDI jeździ bezawaryjnie, natomiast 2.5TDI potrafi czasem zawieść... Tak samo w T5: 2.5TDI w Multivanie (służbówce mojego wuja) nie jest bezawaryjne, poza tym pali 2-3l więcej, niż poprzedni zawirusowany T4 Mixt 1.9TDI, a przy okazji jest sporo słabsze...
Komentarz
-
-
ale nie mowimy o T5 ktory to ma silnik 2.5TDI na popowtryskach tylko o pompie 2.5TDI
moj ojciec jezdzi LT28 2.5TDI osobiscie zrobil nim 450tys w firmie na jednej turbinie !!
a ile ktos tym zrobil w niemczech nie wiadomo bo auto mialo 3 lata gdy trafiło do firmy i
niby 65kkm przelotu :haha:
[ Dodano: Czw 15 Kwi, 10 11:11 ]
Zamieszczone przez Agamek12przejechał nim coś koło 300kkm)
Komentarz
-
-
jeżdziłem paroma t4 w karierze. polecam 2.5 tdi oczywiście najbardziej, ewentualnie 2.4 d, odradzam 1.9 w tym aucie.
Misiekoctavia, nie wiem jak jest z IC, ale myśle że program załatwi sprawę do 100 paru koni
w krótkim te 88 kucy mi starczyło, w długim trochę za mało. kiedyś jechaliśmy do włoch krótki (88 km) i długi (102 km) to w zasadzie tak samo się rozpędzały, różnica masy.
[ Dodano: Czw 15 Kwi, 10 17:49 ]
daneczek76, "Co do silnika spotykane w osobówkach audi czy vw 2.5 TDI V6 to tylko silniki wyprodukowane po 2001 roku" o co chodzi w tym zdaniu?
[ Dodano: Czw 15 Kwi, 10 17:50 ]
a kto mi powie czym różni w takim razie się jednostka 2.5 tdi z czerwonym "i" w t4, ma moc 150 km. to zupełnie inna kontrukcja?
Komentarz
-
-
Milo, ze sie panowie rozpisaliscie
Z ta decyzja co do kupna to juz za pozno :wink:
Moj ojciec zakupil do naszej firmy T4 doka ze skrzynia 2.5TDI 88KM przed swietami wielkanocnymi z 2000 roku z przebiegiem ~260kkm. Przebieg w zasadzie udokumentowany do 225kkm wiec niejest zle.
Jest to wlasnie typowy wół roboczy. Wyposazenie w wersji kryzys bo siedzenia pokryte "cerata", brak ABS, ale za to paka ma aluminiowe burty i uwaga w aucie jest TACHOGRAF (juz kombinuje jak sie pozbyc tego dziadostwo bo jak jest w aucie to tylko problem)tak wiec jakiegos szalu niema ale to auto ma byc do roboty.
Auro ma pare mankamentow jak to uzywka "pracujaca", przede wszystkim kopci przy rozruchu i przez pierwsze kilometry na zimno na bialo ale podejrzewam, ze do ustawienia jest kat wtrysku.
Auto ma byc do roboty i niemamy zamiaru go jakos znaczaco modzic choc ja chetnie zainstalowalbym w nim ic i podniosl moc do ~115KM bo w tym momencie czasem troche tych koni brakuje, przedewszystkim przy wyprzedzaniu. Z jedynki i przy niskich predkosciach T4 zbiera sie tylko troche gorzej niz moja OI AGR wiec chyba silnik jest zdrowy.
No i dzwiek 5 cylindrow 2.5TDI bardzo mi sie podoba :diabelski_usmiech
Przy okazji moj wujas ma T4 w krotkiej budzie(blaszak) z silnikiem 1.9TD bodajze, na blacie 280kkm i silnik zdrowy, zero problemow, a ma go juz chwile, pali na dotyk.
A tak BTW ktos wie czy T4 2000r. mialo moze blachy ocynk bo juz jakby w niektorych miejscach widac jakis pecherzyk badz udytek lakieru :roll:
Komentarz
-
Komentarz